Matthæuspassion af Lassus

 

Når vi taler om Matthæus-passionen, er det selvfølgelig Bach vi tænker på. Men musikalsk iscenesættelse af Jesu lidelseshistorie går langt tilbage.

 

I old-kirken sang man passionshistorierne som kun en-stemmig sang. Men i 1500-tallet begyndte man at tonesætte passionerne i flerstemmig klædedragt. Mest dramatisk i den katolske passion, hvor man fastholdt evangelisten og Jesus som enkeltstående roller, og folkemængde og de øvrige personer i dramatiske, såkaldte turba-kor (turba=folkemængde), næsten som en påske-opera, hvor man direkte kunne følge frelserens skæbne, afbilledet af en enkelt sanger. Stærkest blandt disse står Orlandus Lassus’ Matthæus-passion, trykt 1575.

 

Musica Ficta har som de første i Norden fremdraget dette værk som en særlig performance til påsketiden. Der er kontemplative korsatser der veksler med de dramatiske. Jesus synges af en bas-solist (som hos Bach), men evangelisten synges her af en baryton. Vi fremfører værket som man kan forestille sig det har lydt i München i 1570’erne under Lassus’ egen ledelse, med tillagte motetter der kommenterer og illustrerer handlingen og tankerne bagved.

 

Torsten Nielsen synger det store evangelistparti, bassen Lauritz Jakob Thomsen synger Jesus, medens de øvrige sangere tager sig af de øvrige roller. Som det var skik og brug, var det forbudt med instrumenter i påsketiden, så hele værket fremføres a cappella.

 

 

Praktisk info

Besætning: Evangelist: Torsten Nielsen, Jesus: Lauritz Jakob Thomsen, 6 sangere & Bo Holten, dirigent

Pris: 25.000 DK

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *