The Northern Madrigal

northernOmkring 1600 var København en af Europas mest levende musikalske metropoler. Christian IVs store interesse for musik, og lyst til at bruge penge på kunst, gjorde at alle de dygtigste musikere kom hertil.

Den danske musik blev til et fælles-europæisk anliggende, som det hverken før eller siden har været det – et sandt centrum. Men det var ikke kun de tilkaldte stjernenavne der brillerede. De lokale begavelser, Truid Ågesen, Hans Nielsen og Mogens Pedersøn blev sendt til Venezia for at studere hos den store Giovanni Gabrieli, berømt over hele den civiliserede verden.

Deres to nordtyske kolleger Heinrich Schütz og Johann Grabbe, begge også i perioder knyttet til det danske hof, blev ligeledes uddannet i Venezia, og alle lagde de kronen på deres mangeårige uddannelse ved at skrive en hel italiensk madrigalbog, der tilmed blev trykt på et celebert venetiansk forlag.

 

Programmet “The Northern Madrigal” søger at give et billede i ord og toner af dette miljø hvor de ledende mænd i riget virkelig turde investere i kultur, – og vi høster således stadig frugterne af denne Chr IVs investering.

Vi hører exempler på hvilken italiensk musik der blev favoriseret ved hoffet, og især fokuserer vi på “vore egne” store renaissance-komponister der stadig ikke respekteres helt efter fortjeneste – måske fordi det frem til nu ikke helt har været muligt at fremføre deres musik på en artistisk dækkende måde. Vi hører om hvordan det går med de danske studenter i Italien, og ikke mindst hvilke blændende resultater de fremviser efter 5 års studier.

 

Praktisk info

Besætning: 6 sangere, Fredrik Bock, Lut & Bo Holten, dirigent og fortæller

Pris: 16.000 DK

 

 Program

 

Hans Nielsen (c.1580-c.1626)
– Fuggi, fuggi, o mio core
– Rivolgi, vita mia

 

Hans Brachrogge (c.1590-1638)
– Donna quando vi bacio

 

Truid Aagesen (fl.1593-1625)
– Non mi doglio d´amore

 

Melchior Borchgrewinck (?-1632)
– Baci amorosi e cari

 

Johann Grabbe (1585-1655)
– Son vivo o morto Amore
– O Chiome erranti
– Ahi, misera mia vita

 

Heinrich Schütz (1585-1672)
– D´orida selce Alpina
– Ride la Primavera
– O dolcezza

 

Mogens Pedersøn (c.1583-1623)
– Non fuggir
– Non garir, Augellino
– Importun Augellino
– Madonn´, amor ed io
– Et ella all´hor spiegò

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *