Mogens Pedersøn · Madrigaler

NAXOS 8.224072 · 2005

 

Musica Ficta

Malene Nordtorp, Elisabeth Holmertz  – sopraner
Helen Rossil, Rie Koch – alter
John Kjøller, Christian Hauskov – tenorer
Hans-Henrik Raaholt – basser

Bo Holten, dirigent
Jesper Jørgensen, producer & teknik
Indspillet i Torben Kapel, Humlebæk, 14/11,15/11 2001 og 22/02,23/02,24/02 2002

Danmarks første store komponist!

Det vægtigste danske bidrag til den europæiske madrigalskat er bemærkelseværdig, og er næsten på niveau med det bedste i Europa. Mogens Pedersøns første madrigalbog fra 1608 er et hovedværk af Danmarks første virkelig betydende komponist, og blev til under hans 5-årige studieophold i Venezia hos tidens mest berømte lærer, Giovanni Gabrieli. Denne “første madrigalbog” blev et bevis på hans store talent, og samlingen udkom hos en kendt italiensk trykker.
Mogens Pedersøn, kaldet “Magno Petreo Dano”, levede fra 1585 til 1623. Han nåede at blive vicekapelmester hos den kunst- og musikelskende kong Christian 4., der foranledigede, at han og andre unge talentfulde komponister blev sendt til den store mester i Venezia. Her blomstrede tidens fornemste musik, og Pedersøn var så heldig, at han fik mulighed for flere ophold i det inspirerende miljø, hvor de bedste komponister i Europa mødtes og udvekslede ideer.
Som kronen på sin uddannelse hos Gabrieli udgav Pedersøn i 1608 sin madrigalbog med 21 sange om kærlighed; både den lykkelige og ulykkelige i sanselige digte. Og hvilken eksamensopgave! Satserne er mættede med billeder og indtryk af al den manieristiske kærlighed-dyrkelse. De er bevægelige, voldsomme, følsomme, og Mogens Pedersøn er allerede i sin ungdom suveræn i stemmeføring og dissonanser, der opløses i de smukkeste klange. En sand perle i dansk musik bliver nu klingende virkelighed fremført af et specialistensemble på området.
Musica Fictas udgivelse af danske madrigaler indgår i ensemblets store satsning på i Danmark at præsentere et heldækkende billede af den profane europæiske ensemble-sang i 1500-tallet: Italienske madrigaler, franske chansons, tyske polyfone lieder, flamske, engelske og ikke mindst danske madrigaler. I 2001 lanceredes koncertserien “Madrigalens Europa” hvor dette repertoirer, for en stor del for allerførste gang, kunne høres i Danmark.