Danske julesalmer og sange volume I

NAXOS 8.553998 · 1997 – Dobbelt-cd i boks: Naxos 8.502001 · 2006

 

Musica Ficta

Medvirkende

Malene Nordtorp, Anne-Mette Balling, Sine Bundgaard, Inge-Lise Nygaard – sopraner
Birte Stokkebæk, Ellen-Marie Christensen, Birgitte Stougaard – alter
John Kjøller, Ole Hedegaard, Palle Jensen – tenorer
Torben Eskldsen, Anders Holte, Ole Norup, Hans-Henrik Raaholt – basser

 

Bo Holten, dirigent

Jesper Jørgen, Producer & teknik
Indspillet i Kastelskirken

”This is a lovely disc, of music largely unknown outside of Scandinavia yet which ought to have the broadest possible appeal, especially when performed with such style”
(Guy Rickards, Gramaphone)

 

Nærværende jule-CD har som grundprincip at lancere alt hvad der er i salmebog og højskolesangbog af danske julesalmer; danske i den forstand at både text og musik hidrører fra danske forfattere og komponister. Højt elskede julesalmer som “En rose så jeg skyde” , “Den yndigste rose er funden”, “Glade jul”og “Hjerte løft din glædes vinger”, som er så kendte og elskede at de fleste vel regner dem for danske, er faktisk importeret stof, – og således ikke med her.

Derimod synger vi nogle af de fineste sange fra vintertiden, skabt her i landet. Dog har vi ikke rørt hjørnet med “Højt fra træets grønne top” og “Sikken voldsom trængsel”.
Der er to nyheder med, bland dem en ny melodi til “I denne søde juletid” som jeg syntes trængte til en sådan.Endvidere har Lange-Müllers vidunderlige, men ikke så kendte, “Gammel julesang fundet plads. De mange vers i “Lovet være du Jesus Krist” har jeg forsøgt at ornamentere med hele fire over-stemmer, en ny til hvert vers (så der er én til hver af Musica Fictas sopraner), og til sidst alle på samme tid. Jeg har fornøjelsen af også at præsentere et par udsættelser af min gamle lærer Bendt Kallenbach, som var en suveræn kor-arrangør.

På det hold af jazzkomponister, som jeg har undervist i et par år, bad jeg om nogle arrangementer, og satserne af Jørgen Lauritsen og Anders Müller blev resultatet heraf. En anden deltager, Benjamin Koppel,altsax, tilbød sig som solist, – han spiller på Müllers arrangement af “Julen har englelyd”. Mest stolt er jeg dog over at præsentere mit nye kor, Musica Ficta, som her har indspillet sin første CD, men har planer om mange flere for Naxos i årene der kommer.

P.S. “Dejlig er jorden” er ikke dansk, men den skulle med.