Danske julesalmer og sange volume II

NAXOS 8.554010 · 1998, Dobbelt-cd i boks: Naxos 8.502001 · 2006

 

Musica Ficta

Medvirkende

Malene Nordtorp, Anne-Mette Balling, Marianne G. Nielsen, Margit Bavnhøj, Sine Bundgaard – sopraner
Birte Stokkebæk, Rie Koch, Eva Georgi – alter
John Kjøller, Ole Hedegaard, Palle Jensen – tenorer
Torben Eskldsen, Anders Holte, Ole Norup, Hans-Henrik Raaholt – basser

 

Bo Holten, dirigent

Jesper Jørgen, Producer & teknik
Indspillet i Kastelskirken

”This is a lovely disc, of music largely unknown outside of Scandinavia yet which ought to have the broadest possible appeal, especially when performed with such style”
(Guy Rickards, Gramaphone)

Sidste jul samledes vi om at indspille julesange af danske forfattere og komponister. Pladen solgte mange eksemplarer (Guldplade!) så danskerne syntes åbenbart om den måde vi gjorde det på i MUSICA FICTA.

Nu er turen så kommet til alle de sange vi har importeret udefra. Mange af dem hører også til de mest elskede og det skulle ikke undre mig om de fleste danskere regner dem for danske. Da der så tilmed er en gruppe danske jule-sange med her, som ikke kunne finde plads sidste år, har vi igen en helt “dansk” plade, – for alt synges på dansk her, ikke blot Bach-koralerne men også et par engelske christmas-carols som har vundet stor popularitet herhjemme i de senere år (og de har her fået nye oversættelser).

Ligesom sidste år er der igen mange nye arrangementer så sangene fremstår i et nyt lys. Dog har vi ikke vovet at røre ved helt klassiske arrangementer som “En rose så jeg skyde” (Prætorius), og “In dulci jubilo”(Hassler). Ydermere har Weyses harmoniseringer et par steder hjulpet med til at puste noget laubsk støv af visse salmer. Povl Hamburgers melodi til Johannes Jørgensens “Imellem Nattens Stjerner” vil være ny for de fleste, men jeg håber at vi hermed kan give den den klassiker-status som den fortjener. Busnois’ lille sats “Noël” står som den enlige repræsentant denne gang for den senmiddelalderlige jul.

På to CD’er har vi nu indspillet det gængse danske julerepertoire; måtte det bringe glæde i mange hjem! Det er derfor usandsynligt at endnu en juleplade med os vil se dagens lys. Da det imidlertid har moret os meget at lave disse CD’er med vor herlige julemusik, er det os en fornøjelse at meddele at vi har truffet aftale med NAXOS om en længere række indspilninger af danske sange i de kommende år.