Sange af J.P. Jacobsen

NAXOS 8.572070 · 2008

 

Musica Ficta

Sune Hjerrild · Sine Bundgaard · Malene Nordtorp · Ole Jegindø Norup · Niels Thåstrup, Solister
Thomas Rischel, Klaver
Bo Holten, Dirigent

Viggo Mangor, Producer & teknik
Indspillet i Kastelskirken i juni 2008

Her præsenteres hvordan Jacobsen blev tonesat i tiden omkring 1900. Han var da en af Europas allermest dyrkede forfattere, ikke mindst af Rilke, og masser af tonesætninger væltede frem i perioden (tænk blot på Schönbergs “Gurrelieder” som vi jo desværre af gode grunde ikke kunne have med her).
Af de flere hundrede tonesætninger har jeg (Bo) udvalgt et par dusin af de bedste, både korsatser og solosange. Hele 12 komponister er repræsenterede: 4 svenske, 1 norsk, 5 danske, 1 engelsk og 1 østrigsk (med Jacobsen i tysk oversættelse).

Et par af teksterne findes i mange tonesætninger (Irmelin Rose (5) og I Seraillets Have (4)), så man kan sammenligne, men vi har disponeret cd’en sådan at hver komponist har hver sin gruppe for sig, så man skulle kunne opfatte denne komponists Jacobsen-syn samlet.

Carl Nielsen, FrederickDelius og Wilhelm Stenhammar har i særlig grad helliget sig Jacobsen, så de er naturligt nok sat i højsædet her, men vi er glade for også at kunne præsentere glimrende kompositioner af mindre kendte navne: ikke mindst Alfred Tofft (1865-1931) hvis to meget smukke tonesætninger er af digte som kun meget få komponister har givet sig i kast med, – måske fordi de er blandt de allermest darwinistiske. Tofft er jo ellers mest kendtfor at have komponeret “Ole sad på en knold og sang”.

Cd’en slutter med norske Johan Barthol dys “Asali” der er herligt salon-præget, men smuk og karakteristisk for en af de tendenser som Jacobsen-receptionen også rummede. Hans digte giver jo et meget vidt spillerum for fortolkning, hvilket vi håber denne “Sange af J.P. Jacobsen” til fulde afspejler.