Sange fra det 20. århundrede

NAXOS 8.554973 · 2001

 

Musica Ficta

 

Medvirkende

Malene Nordtorp, Hanne Bremholm, Else Torp, Aino Lund Lavoipierre – sopraner
Rie Koch, Helen Rossil, Linnea Lomholt – alter
Christian Hausov, John Kjøller, Lars Pedersen, Palle Jensen – tenorer
Torben Eskildsen, Hans-Henrik Raaholt, Rune Stensvold, Henrik Lund Petersen – basser

 

Bo Holten, dirigent

Jesper Jørgensen, producer & teknik
Indspillet i Kastelskirken, 20/03,21/03,22/03 2001

Dette Volume 5 i vores serie “Den Danske Sangskat” skal ses i forlængelse af volume 4 “Højskolesangen”. Medens denne CD indeholdt kendte sange som alle er repræsenteret i den nuværende højskolesangbog, gør volume 5 noget andet. En del af de sange som er med her står naturligvis stadig i den kendte sangbog, men den type strofisk korsang som er vokset frem af den folkelige sang som vi kender den fra Nielsen, Laub, Aagaard, Ring-traditionen, og som breder sig en anelse mere ud til små stemningsmættede tonebilleder, – den er stærkt repræsenteret her. Denne sangtype er ikke egnet til egentlig fællessang, men nyder i mange tilfælde stor folkelig yndest, måske især blandt korfolk.
Det gælder f. eks. de herlige sange af Svend S. Schultz. Finn Høffdings “Sjællandsk Aften” er et helt lille tonedigt, medens Povl Hamburgers elskede sange er i den traditionelle genre.
I anden halvdel af 1900-tallet er der ikke i denne tradition blevet komponeret ret mange sange som stadig hænger fast i det repertoire der jævnligt bruges. Vi forsøger os dog her med nogle som vi ved har været sunget en del. Nogle vil måske blive overrasket over, at det er Glass’ melodi til “Du Danske Sommer” vi synger (Otto Mortensens er jo langt den mest gængse) og at det ligeledes er Jeppesens melodi til “Det er idag et vejr” der er medtaget, hvor det atter er Mortensens der er meget mere kendt. Vi gør dette ud fra den overbevisning, at disse melodier kunstnerisk set mindst er på højde med de velkendte og fortjener større udbredelse.
Bo Holten