22/02/22 - kl 19:30
Kastelskirken, Kastellet 50, 2100 København Ø
Det professionelle vokalensemble med dirigent Bo Holten har slået sig sammen med forskere fra Det Danske sprog- og litteraturselskab og gæster nu Kastelskirken med et koncertforedrag om den danske salmesang i reformationstiden. Programmet bliver spækket med kendte som ukendte salmer, og der bliver både plads til fælles sang og virtuos vokalmusik.
Deltagere:
Vokalensemblet Musica Ficta
Bo Holten, dirigent
Bjarke Moe og Marita Akhøj Nielsen, forskere fra DSL
Siden 2017 har Det Danske Sprog- og Litteraturselskab (DSL) arbejdet med forskningsprojektet “Musik og sprog i reformationstidens danske salmesang”. Som afslutning på projektet har DSL indgået et unikt samarbejde med vokalensemblet Musica Ficta.
Dansksproget gudstjenester med menighedssalmer er bevidnet siden 1527, og fra de efterfølgende år er bevaret fem forskellige salmebøger, hvis kerne udgøres af menighedssalmer, og fire messebøger, der indeholder de centrale liturgiske melodier og tekster. Disse værker er centrale i Danmark-Norges musikalske og litterære kulturarv, og de har været med til at forme tankemønstre, adfærd og institutioner i dagens danske samfund.
Koncerten vil vise, at salmesang var meget andet end menighedens enstemmige sange. Den vil vise, at repertoiret både var præget af arven fra den katolske kirke og fra folkemusik, og de skal demonstrere at salmerne havde en så gennemsyrende effekt på samfundslivet, at de var klangbund for det almindelige menneskes dagligdag, også uden for kirkens mure.
Foredragskoncerten vil give publikum en sjælden mulighed for at sanse, hvad salmesang betød for reformationstidens mennesker. Målet er at skabe en bevidsthed om den rige kulturarv i den salmesang, der gennem 500 år har skabt en uovertruffen sammenhængskraft i det danske samfund. Samtidig vil den internationale baggrund for denne kulturarv blive fremhævet meget klart: Både melodier og tekster bygger i vidt omfang på udenlandske, især tyske forlæg. Foredragskoncerten vil tydeligt illustrere det samspil mellem internationalt og dansk, som altid har præget det danske samfund.
Gratis entré.