Matthæuspassion af Orlandus Lassus

Besætning: 8 singers and Bo Holten Pris: efter aftale Varighed: 100 minutes

Når vi taler om Matthæus-passionen, er det selvfølgelig Bach, vi tænker på. Men musikalsk iscenesættelse af Jesu lidelseshistorie går langt tilbage.

I old-kirken sang man passionshistorierne som kun en-stemmig sang. Men i 1500-tallet begyndte man at tonesætte passionerne i flerstemmig klædedragt. Mest dramatisk i den katolske passion, hvor man fastholdt evangelisten og Jesus som enkeltstående roller, og folkemængde og de øvrige personer i dramatiske, såkaldte turba-kor (turba=folkemængde), næsten som en påske-opera, hvor man direkte kunne følge frelserens skæbne, afbilledet af en enkelt sanger. Stærkest blandt disse står Orlandus Lassus’ Matthæus-passion, trykt 1575.

Musica Ficta har som de første i Norden fremdraget dette værk som en særlig performance til påsketiden. Der er kontemplative korsatser, der veksler med de dramatiske. Jesus synges af en bas-solist (som hos Bach), men evangelisten synges her af en baryton. Vi fremfører værket, som man kan forestille sig, det har lydt i München i 1570’erne under Lassus’ egen ledelse, med tillagte motetter, der kommenterer og illustrerer handlingen og tankerne bag.

Torsten Nielsen synger det store evangelistparti, bassen Lauritz Jakob Thomsen synger Jesus, medens de øvrige sangere tager sig af de øvrige roller. Som det var skik og brug, var det forbudt med instrumenter i påsketiden, så hele værket fremføres a cappella.

“In our chaotic and unpredictable world I feel many listeners could do worse than to find some time and space to listen intently to this disc – it ultimately adds up to much more than a soundtrack for contemplation.”

Richard Hanlon, musicweb-international

“The singing is clean and pleasing”

Rebecca Francs, BBC Music Magazine