facebook logo
Youtube logo

Englænderen ved hoffet – Musik af John Dowland

20/10/19 - kl 15:00

Sct. Peders Kirke, Sct. Peders Kirkeplads 16, 4700 Næstved

Få musikpersonligheder fra renæssancen høster den samme berømmelse som den engelske lutenist John Dowland, og så havde han tilmed en tæt tilknytning til Christian 4.s hof i Danmark. John Dowland (1563-1623) rejste Europa rundt som kendt og anerkendt lutvirtuos, og modtog store pengebeløb præcis som vor tids popstjerner. Således endte han også i København hos den kunstinteresserede Christian 4., som aldrig ville nøjes med det næstbedste når det gjaldt moden inden for europæisk hof-underholdning. Dowland opholdte sig ved det danske hof i omkring otte år, og selvom den melankolske englænder efter sigende kedede sig gevaldigt i det – i sammenligning med London – provinsielle København, producerede han meget musik, mens han var her. Særligt er han kendt for sine tre samlinger med sange ”Book of songs”, hvor af de to sidste udgivelse må været komponeret i løbet af hans tid i Danmark. Sangene er skrevet for solostemme og lut, men Dowland arrangerede også selv alle sangene for firstemmig vokalgruppe i den madrigalstil, som havde været højeste mode i hele Europa i slutningen af 1500-tallet.

I efteråret 2019 præsenterer Musica Ficta og Bo Holten en koncertrække kun med John Dowlands musik. Udgangspunktet er hans tre ”Book of songs”, som vi både opfører for solosang med lut og i ensemble, men vi vil også undersøge hans produktion af religiøs musik og give et samlet billede af den store komponist. Bo Holten vil indføre publikum i perioden og John Dowlands liv, særligt med henvisning til hans danske tilhørsforhold.

Gæstemusiker: Andreas Arend, Lut

Medvirkende

Ann-Christin Wesser Ingels Rasmus Kure Thomsen Josef Hamber Christine Nonbo Andersen Lauritz Jakob Thomsen Eva Wöllinger-Bengtsson Tobias Aabye Dam Daniel Carlsson