facebook logo
Youtube logo

Greatest Hits 1605 – Åben prøve

13/05/22 - kl 10:30

Kronborg Slot, 3000 Helsingør

Christian 4.s popmusik

Kom helt tæt på forberedelserne, når Vokalensemblet Musica Ficta holder åbne prøver på Christian 4.s popmusik på Kronborg. Musica Ficta øver fra kl. 10.30 til 14.30, og ensemblets dirigent Bo Holten introducerer livligt musikken for både børn og voksne. Det er her gæster har chancen for at spørge om alt vedrørende vokalmusik. Hvad er en kontratenor? Hvor mange stemmer synger man med? Har de danske konger og dronninger lyttet til denne musik? Eller noget helt andet.

Christian 4. elskede popmusik. Han ville altid have de nyeste af det nyeste også når det gjaldt musik. Kongens ambition var at skabe et kongerige på højde med de største fyrstendømmer i Europa, så naturligvis skulle han også have de bedste musikere og den bedste musik.

Melchior Borchgrevinck var instrumentalist og komponist under Christian 4. og blev sendt til Italien for at uddanne sine kompositoriske talenter i Venedig. Under sin uddannelse omkring år 1600 orienterede han sig selvfølgelig grundigt i det moderne italienske repertoire og bragte på kongens ordre denne musik med sig tilbage til Danmark. I 1605 og 1606 udgav Borchgrevinck to madrigalbøger, trykt i København, med de nyeste nye mode-madrigaler fra Italien, samt madrigaler af de lokale mestre Hans Nielsen, Mogens Pedersøn og Bochgrevinck selv.

At udgivelsen var en succes, ser vi af, at den første udgivelse fulgtes af en anden året efter. Disse madrigalbøger blev altså revet væk – så vi ved, præcis hvilke madrigaler der blev sunget og spillet på Kronborg, og ikke mindst hvilke madrigaler man har sunget i bedre danske borgerhjem.

Madrigaler af Monteverdi, De Wert, Borchgrevinck, Molinaro, Leoni, Casati  m.fl.

Ændringer kan forekomme

 

 

Medvirkende

Ann-Christin Wesser Ingels Rasmus Kure Thomsen Josef Hamber Lauritz Jakob Thomsen Eva Wöllinger-Bengtsson Tobias Aabye Dam Daniel Carlsson