facebook logo
Youtube logo

Matthæuspassion af Lassus

12/09/21 - kl 20:00

Jena Stadtkirche St. Michael

Musica Ficta optræder ved stor Tysk Bach-festival i Jena.
Når vi taler om Matthæuspassionen, er det selvfølgelig Bach vi tænker på. Men musikalsk iscenesættelse af Jesu lidelseshistorie går langt tilbage.
I oldkirken sang man passionshistorierne som kun en-stemmig sang. Men i 1500-tallet begyndte man at tonesætte passionerne i flerstemmig klædedragt. Mest dramatisk i den katolske passion, hvor man fastholdt evangelisten og Jesus som enkeltstående roller, og folkemængde og de øvrige personer i de dramatiske, såkaldte turba-kor (turba=folkemængde), næsten som en dramatisk påskeopera, hvor man direkte kunne følge frelserens skæbne afbilledet af en enkelt sanger.
Stærkest blandt disse står Orlandus Lassus’ Matthæuspassion, trykt 1575. Lassus (1532-1594) er også kendt under sit italienske navn, Orlando di Lasso.
Musica Ficta har som de første i Norden fremdraget dette værk som en særlig performance til påsketiden. Der er kontemplative korsatser der vexler med de dramatiske. Jesus synges af en bas-solist (som hos Bach), men evangelisten synges her af en baryton. Værket er tilrettelagt som man kan forestille sig det har lydt i München i 1570’erne under Lassus’ egen ledelse, med tillagte motetter der kommenterer og illustrerer handlingen og tankerne bagved.
Torsten Nielsen synger det store evangelist-parti, bassen Lauritz Jakob Thomsen synger Jesus, mens de øvrige sangere fra Musica Ficta tager sig af de øvrige roller.
Som det var skik og brug var det forbudt med instrumenter i påsketiden, så hele værket fremføres a cappella.

Medvirkende

Rasmus Kure Thomsen Josef Hamber Christine Nonbo Andersen Lauritz Jakob Thomsen Eva Wöllinger-Bengtsson Tobias Aabye Dam Marie Louise Odgaard