facebook logo
Youtube logo

Slotsdysten

05/11/22 - kl 15:00

Koldinghus, Koldinghus 1, 6000 Kolding

En festlig kantate i anledning af Fredensborg Slots 300års fødselsdag

Den 11. oktober 1722 indviede Frederik IV og Sophie Amalie det nye lystslot Fredensborg. Navnet skulle minde eftertiden om afslutningen på Store Nordiske Krig to år forinden, og hele hofceremoniellet var sat i gang.

Den tyske hofdigter Johan Joachim Hoë von Hoënegge og hans hamborgske kollega, komponisten Reinhard Keiser skabte sammen en festkantate til fejringen.

Efter 300 år genopføres den nu i Fredensborg Slotskirke, Frederiksborg Slotskirke, Frederiksberg Slotskirke og i riddersalen på Rosenborg.  Desuden afvikles der en ekstrakoncert på Koldinghus.

Kantaten handler om de fire nordsjællanske og københavnske slotte og deres rivalisering om at være majestætens foretrukne. I arier og recitativer fremhæver de hver især egne fordele og ynder, og  alle mener bestemt, at kongen og dronningen må foretrække netop dette slot. Striden spidser til, og selveste Apollon (et slet skjult billede på Frederik IV) må til sidst stige ned fra Olympen og afgøre kampen til Fredensborgs fordel. Det hele ender med en hyldest til kongen og dronningen.

Kantaten og den baroktyske libretto er gendigtet i en underfundig oversættelse af P. Coralis Hafniensis med musik af Reinhard Keiser, Bo Holten og Bjarke Moe. For opførelsen står Musica Ficta og Camerata Øresund. Keisereksperten Thomas Ihlenfeldt har fundet Keisers musik i komponistens righoldige ariesamlinger.

Bevaringsforeningen Fredensborg har stået bag ideen og har modtaget gavmilde donationer fra en række fonde, hvilket vi er meget taknemmelige for.

 

Vokalensemblet Musica Ficta

Camerata Øresund

Dirigent: Bo Holten

Medvirkende

Eva Wöllinger-Bengtsson Daniel Carlsson Tobias Aabye Dam Josef Hamber Lauritz Jakob Thomsen Marie Louise Odgaard