facebook logo
Youtube logo

Vølvens Spådom

08/11/22 - kl 20:00

Koncertkirken, Blågårds Pl. 6A, 2200 København

Vølvens spådom

  • Et norrønt musikdrama for 8 sangere, vikingeinstrumenter og harpe komponeret af Bo Holten til Musica Ficta.

Hvordan lød vikingernes musik? Med efterhånden utallige Hollywood-producerede TV-serier om vikingerne fyldt med en blanding af quasi-nordisk folkemusik og gjaldende druksange, kunne man være tilbøjelig til at tro, at vikingernes musik netop lød sådan. Men i virkeligheden ved vi næsten intet om vikingernes musikudøvelse, og har intet nedskrevet musik overleveret. Så i 2021 komponerede Bo Holten et musikdrama som forsøg på at skabe vikingemusik, som det måske kunne have lydt – hvem ved?

Holten allierede sig med en af de førende specialister i den førkristne musiktradition, Poul Høxbro. Med tilnavnet “The great man of small instruments” har Poul Høxbro udbredt kendskabet til fløjter, horn og slagtøjsinstrumenter fra de tidligste tider, og netop her har vi en ledetråd til vikingernes musikpraksis. De forskellige instrumenter, som arkæologien har hentet frem fra naturens arkiver findes nu i spilbare rekonstruktioner, som bør give en ganske præcis idé om, hvordan noget af musikken kunne have lydt. Og disse lyde har dannet grobund for Holtens værk.

Det kniber også med skriftlige kilder fra vikingetiden, men efter vikingerne blev gjort kristne har man skriftlige vidnesbyrd om den nordiske mytologi. Fra omkring år 1200 finder vi blandt andet gudedigtet Vølvens Spådom, der beskriver verdens cykliske forløb gennem mange af de fortællinger vi kender fra skolen. Vølvens Spådom har været oversat flere gangen, og siden slutningen af 1990’erne har Suzanne Brøgger gendigtet dette historiske gude-epos flere gange. Det er udgaven fra 2015, som lægger korpus til Holtens tonesætning.

Værket er skrevet for 8 sangere, vikingeinstrumenter og harpe og blev uropført i Sanglandet Lejres Kongehal ved to udsolgte koncerter i november 2021. Nu i 2022 har vi igen glæden at kunne opføre værket for publikummer i hele Danmark.

Medvirkende

Stephen Yeseta Marie Louise Odgaard Eva Wöllinger-Bengtsson Tobias Aabye Dam Rasmus Kure Thomsen